Het is natuurlijk heerlijk dat je tijdens je vakantie op pad kunt met jouw eigen camper. Je hebt eigenlijk een mini huis op wielen en je kunt overal naartoe. Het maakt eigenlijk niet uit waar naartoe, zolang de rit maar met een camper te doen is. Aan boord heb je alle luxueuze terwijl je ook een slaapplek hebt en ook nog eens vervoer naar de locaties die je wil bezoeken. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Natuurlijk heb je ook verantwoordelijkheden wanneer je in het bezit bent van een camper. Je hebt natuurlijk te maken met keuringen en het onderhoud, je moet een geldig rijbewijs hebben en je moet een camper ook verzekeren. In ons artikel vertellen we meer over de camperverzekering en we geven ook handige tips en trucs.
Bij wie sluit je een camperverzekering af?
De eerste vraag die de meeste mensen hebben is waar je een camperverzekering afsluit. Dat doe je natuurlijk bij een verzekeringsmaatschappij. Logischerwijs controleren de meeste mensen de verzekeringen bij de maatschappij waar ze bijvoorbeeld ook andere verzekeringen, zoals een inboedel- en autoverzekering hebben afgesloten. Hoogstwaarschijnlijk bieden ze ook een verzekering voor de camper aan. Toch kan het niet kwaad om ook verder te kijken. Daar vertellen we later meer over.
Verschillende soorten camperverzekeringen
Evenals bij een autoverzekering heb je ook keuze uit verschillende soorten camperverzekeringen. Zoals een WA-, WA + beperkt casco- en een WA + cascoverzekering. De WA-verzekering is het goedkoopst en de cascoverzekering het duurst. Bij een WA-verzekering wordt schade aan jouw eigen camper niet vergoed, maar wel de schades die je met bij de camper bij andere aanricht. Heb je dus een paaltje over het hoofd gezien of heb je met een camper tegen iemand zijn auto aan gereden? Dan kun je terugvallen op de verzekering.
Bij een WA + beperkt casco- en WA + cascoverzekering is er ook meer gedekt. Bij beperkt casco worden meer schades gedekt dan alleen aangerichte schades. Bijvoorbeeld wanneer er wordt ingebroken en een slot wordt geforceerd of als er een ruit is ingeslagen. Soms worden ook schades, zoals veroorzaakt door hagelstenen gedekt. Maar dat is niet altijd het geval. Bij een cascoverzekering wordt meer gedekt. Zo worden niet alle schades, zoals eerder genoemd gedekt, maar ook de schade aan je eigen camper na bijvoorbeeld een aanrijding.
De juiste camperverzekering
Het is niet heel lastig om de juiste camperverzekering uit te kiezen, maar de belangrijkste tip die we kunnen geven is om je niet blind te staren op de prijs. Natuurlijk wil je wat goedkoper uit zijn, maar het gaat ook om de voorwaarden die worden gehanteerd. Het is fijn als je op jaarbasis enkele tientallen euro’s op je verzekering kunt besparen, maar als dan bijvoorbeeld de schade door hagel niet wordt gedekt terwijl je wel jaarlijks naar het Gardameer rijdt, dan ben je uiteindelijk een dief van je eigen portemonnee.
Limiet op lengte van de reis en aantal kilometers
Eén van de eerste dingen die je kunt checken voordat je de camperverzekering afsluit, is of er een limiet voor reislengte en/of kilometers aanwezig is. Bij een aantal verzekeringen ben je wel verzekerd tenzij je erg ver weg op vakantie gaat of als je een bepaald aantal kilometers hebt gereden. Bij veel verzekeringsmaatschappij is er geen limiet, maar bij een aantal wel. Dus controleren kan geen kwaad. Controleer dan ook gelijk of de verzekering wel schades dekt als je bijvoorbeeld een groot aantal dagen aaneengesloten met de camper op pad gaat. Ook hier kan een limiet voor gelden.
Inboedel en accessoires gedekt met een camperverzekering?
Een camper is meer dan een voertuig. Zoals eerder gezegd is het feitelijk een mini huis. En een huis bevat ook accessoires en inboedel. Denk aan een bank, tafel, stoel, televisie, keukengerei en ga zo maar door. Wanneer er wordt ingebroken en spullen worden ontvreemd, is het wel fijn dat je hiervoor verzekerd bent. In de voorwaarden van de camperverzekeringen staat ook vermeld of inboedel en accessoires zijn verzekerd en zo ja, voor welk bedrag. Heb je luxueuze meubels en accessoires? Dan moet je vaak een aanvullende verzekering afsluiten en dus ook meer premie betalen. Je bent natuurlijk spekkoper als de maatschappij je inboedel en accessoires ook verzekeren zonder dat er een limiet is of waarvoor je niet extra hoeft te betalen.
Gebruik maken van je no-claim korting
Een camperverzekering werkt in grote lijnen hetzelfde als een autoverzekering. En je weet dat je meer korting op je premie krijgt wanneer je een aantal schadevrije jaren hebt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt des te hoger ook de korting is. Bij een camper is dan niet anders. Nu heb je al 20 jaar een rijbewijs, geen schades gereden en overstappen op een camper. Dat kan en mag, maar het is niet altijd toegestaan dat dan je opgebouwde schadevrije jaren nog geldig zijn voor een camperverzekering. Ook hier zit verschil in per verzekeringsmaatschappij. Sommige nemen de schadevrije jaren die je met je auto hebt opgebouwd weer wel mee.
Verzekeringen en eigen risico
Bij iedere verzekering is er altijd sprake van een eigen risico. Een bedrag dat je zelf moet betalen in geval van schade en diefstal. Dit kan variëren van een paar honderd euro tot wel honderden euro’s. Hoe lager het eigen risico is des te hoger de premie van de camperverzekering is. Een hoge eigen risico zorgt ervoor dat je premie daalt, maar je moet dus wel meer bijdragen op het moment dat er een schade is of een situatie ontstaat waarbij je aanspraak moet maken op je verzekering.
De gouden tip
De laatste en misschien wel belangrijkste tip die we voor je hebben heeft te maken met een verzekering afsluiten. Het is namelijk meer dan gewenst dat je het aanbod van verschillende maatschappijen vergelijkt en op basis van die informatie je keuzes maakt. Je kunt niet alleen geld besparen, maar je kunt ook een verzekering afsluiten die bijvoorbeeld meer dekt dan dat een concurrerende maatschappij doet. Zo weet je zeker dat je niet alleen een verzekering voor de juiste prijs hebt, maar dat je ook volledig bent ontzorgd wanneer het aankomt op schades, diefstal en andere situaties waarbij je aanspraak moet maken op je camperverzekering. Kijk op de website van Alpina voor meer informatie over diverse verzekeringen.