Een road trip is een reis waarbij je over de weg reist. Dit hoeft niet per se met de auto te zijn, maar kan ook lopend, fietsend, met het openbaar vervoer, of met een combinatie van vervoersmogelijkheden zijn. Natuurlijk kan je ook afstanden overbruggen met de beste luchtvaatmaatschappijen.
Het plannen van je route
Het voordeel van een roadtrip maken is dat je zelf kunt bepalen waar je heen wilt, en hoe lang je ergens wilt blijven. Een goede roadtrip begint met het bepalen van de begin- en eindbestemming, en natuurlijk de tijd je je voor je rondreis beschikbaar hebt.
- Start met het opschrijven van de startlocatie en de eindbestemming. Moet je ergens op een bepaalde datum zijn? Schrijf dat ook op. Het beste is om een soort van tijdlijn te maken.
- Bekijk vervolgens hoeveel dagen er tussen de verschillende locaties zitten.
- Bekijk hoe je van punt a naar punt b wilt gaan, en hoeveel tijd dat in beslag gaat nemen. Ga je lopen, fietsen, met de auto, trein of met het vliegtuig.
Hou rekening met onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het missen van een treinaansluiting, een file op de snelweg of een rustdag tijdens het lopen van meerdaagse trajecten.
- Schrijf de tijden en de manier van vervoer in de tijdlijn, net voor de locaties die je tijdens je reis wilt gaan bezoeken. Nu kan je bepalen hoeveel dagen je “over: hebt.
Heb je nog behoorlijk wat dagen over? Dan kan je kijken of er nog een locatie of een attractie op de route ligt die je aan kunt doen! Laat je inspireren door de stedentrips van reisorganisaties zoals SUNtip. Zo ga je door totdat je je route hebt volgepland met de tijd die je daarvoor hebt.
- Bepaal waar je flexibel kunt zijn en waar je je aan je voorgenomen route moet houden. Je kunt trajecten die flexibel zijn in bijvoorbeeld een groene kleur weergeven en verplichte trajecten in rood.
- Zoek uit of er voor de landen en locaties die je aandoet bepaalde voorwaarden zijn, zoals bijvoorbeeld visums, inentingen, COVID pas, en of er bepaalde risicogebieden zijn en hoe je deze risico’s kunt beperken (andere route nemen?)
- Bekijk of de door jouw gekozen manier op welke je met het thuisfront in contact wilt blijven overal werkt. Tijdens een woestijntrekking of duiksafari heb je waarschijnlijk geen toegang tot het internet.
- Zorg ervoor dat het thuisfront weet van je plannen, en spreek af hoe en wanneer je weer contact met ze op gaat nemen tijdens de reis. Vergeet niet je contactpersoon op de hoogte te stellen van wat er moet gebeuren bij onverwachte calamiteiten.
- Het afsluiten van een reisverzekering. Dekt deze alle bagage, alle activiteiten en alle locaties waar je heen gaat? Hoe zit het met ziekte, repatriëring en verlies van bagage?
- Last but not least! Heb je voldoende geld om deze rondreis te maken? Zorg niet alleen voor geld tijdens de reis, maar zorg ook voor een potje ‘onvoorziene omstandigheden”.